Trimmen katten
19 Nov

Vacht van de kat


Kittens worden niet naakt geboren, ook zij zijn bedekt met korte, zachte wolachtige haren. De vacht is vaak al een indicatie van het kleurenpatroon dat de kat later zal hebben. Siamese katten daarentegen hebben een volledige witte/crème vacht en hun donkerdere vacht komt pas later.

Tegen dat de kittens  6-8 maanden oud zijn, is de structuur van de vacht veranderd naar een ruwere, langere en vaak donkerdere vacht. Het is afhankelijk van de kattensoort en welke factoren er spelen zoals hormonen, temperatuur en zelfs van welke voeding een kat krijgt, hoe snel de vacht zich ontwikkelt.

Type haren en hun functie

Er zijn 4 type haren bij de kat. Er zijn korte, donzige haren, dit is de secundaire vacht of ook ondervacht genoemd. Deze haren zorgen voor een laag lucht tussen de huid en stoten water af. Ze zorgen vnl. voor warmteregulatie en isolatie.

Het tweede type bevalt langere en stijver haren, dit zijn de primaire haren of bovenvacht. Deze vacht vertoont het meest de pigmentatie, en de glans. Het fungeert als camouflage en beschermt de huid van water, zonlicht en regen. Bij een bedreiging, zet een kat ook deze haren rechtop.

Er zijn ook kroonharen, deze zijn korter dan de primaire haren, maar langer dan de ondervacht. Afhankelijk van de locatie, zorgen zij ook voor bescherming tegen zon, regen en temperatuurverschillen.

Het laatste type haar zijn de tactiele haren zoals de snorharen, de haren boven de ogen of de voorpoten van de kat. Zij zijn drie keer zo dik als de vacht en worden vnl. gebruikt voor het waarnemen van de omgeving.

Elke haar groeit vanuit een opening in de huid, een follikel. Een kitten wordt reeds geboren met alle follikels die hij ooit zal hebben. Elke haarschacht die uit een follikel groeit, zal uiteindelijk afsterven en vervangen worden door een nieuwe haarschacht. Het tempo waaraan dit gebeurt is afhankelijk van factoren zoals leeftijd, hoeveelheid zonlicht, buitentemperatuur, geslacht, hormonen enz….

Kattenharen

Binnenkatten, door de blootstelling aan artificiële warmte en licht, gaan over het algemeen het hele jaar door haren verliezen. Buitenkatten (lees katten die weinig of niet binnenshuis vertoeven) verliezen hun haren gedurende enkele weken in het jaar en dit voornamelijk in de lente en de herfst.

Haargroei

De haren van een kat groeien niet continu, maar steeds in cycli. De anagene fase, is de eerste fase waarin het haar wordt aangemaakt. Deze groeit, naast het oude haar, de oude, die uiteindelijk verwijderd wordt. De katagene fase is de overgangsfase waarop het eind van de anagene fase wordt ingeluid. De telogene fase, is de rustfase van het haar en duurt zolang als de volgroeide haar nodig heeft om uit te vallen, de follikel maakt ook geen nieuw haar aan.

De follikels op een kat bevinden zich allemaal in een andere groeifase, waardoor je dus nooit een kale kat ziet!